Ars Memorativa títol

 

FITXA TÈCNICA

Títol original: Ars Memorativa
Idioma original: Català
Subtítols: Espanyol i anglès
Any de producció: 2018
Durada: 00:21:15 (21’ 15’’)
Relació d’aspecte: 16/9
Format d’exhibició: DCP

 

 

Per qualsevol persona és extremadament dramàtic adonar-se de que comença a patir un  deteriorament cognitiu. Si aquesta persona ha dedicat la seva vida al rescat de la memòria i a la transmissió de coneixements, aquest deteriorament assoleix una dimensió molt més amplia.

LOG LINE

Bernat Planes, professor universitari especialitzat en Ramon Llull, comença a patir els primers símptomes d’Alzheimer.

SINOPSI

Bernat Planes és professor universitari de literatura medieval, especialitzat en Ramon Llull, vocacional i preocupat per la transmissió de coneixements. Quan comença a tenir els primers símptomes d’Alzheimer trobarà recolzament en un amic editor, i continuïtat de la seva tasca en Helena, una antiga alumna seva que està realitzant la tesi doctoral.


LA MEMÒRIA I LA TRANSMISSIÓ DE CONEIXEMENTS

Que la memòria ha estat una de les eines fonamentals en la transmissió de coneixements sembla una obvietat. No és casual que pels antics grecs la mare de les muses fos Mnemosyne (La Memòria). Sense la memòria dels Aedes no haguessin pogut transmetre els poemes èpics com La Ilíada o L’Odissea. Però la relació entre els dos conceptes no ha estat immutable. L’aparició de l’escriptura va començar a modificar aquesta relació entre la transmissió de coneixements i la memòria, més encara amb la invenció de la impremta. Actualment, la memòria sembla haver estat totalment substituïda per les bases de dades, pràctiques i accessibles pel una gran part de la població. No obstant, per a un professor de literatura medieval, la memòria individual com a eina de transmissió continua tenint una gran importància, per això la especial gravetat i angoixa produïda per una malaltia que l’ataca directament.


ELS PERSONATGES

Bernat Planes, el professor protagonista, és un home molt implicat dins la seva tasca didàctica. Estima la seva feina i se sent satisfet transmetent els seus coneixements als alumnes. Per tot això, quan apareixen els símptomes de la malaltia, es preocupa tant per la pròpia pèrdua de la seva memòria com per la continuïtat de la seva tasca com a professor i investigador.

Helena, la alumna que està realitzant la tesi doctoral de la que Bernat és tutor, és el contrapunt generacional que continuarà amb la activitat investigadora i didàctica del professor.

L’editor, acomodat amic del professor, és la veu racional, reflexiva i tranquil·litzadora que serveix de recolzament al professor


RAMON LLULL

Escollir a Ramon Llull com el context d’estudi del professor, les seves investigacions, les classes i el tema de la tesi d’Elena, no ha estat casual.

El fet que Llull sigui un autor anterior a la invenció de la impremta, ja te una relació directa amb la memòria. Així mateix, la memòria va ser un tema fonamental dins la seva obra, assolint un paper fonamental com eina pel coneixement metafísic. Finalment, cal recordar la importància que la transmissió de coneixements va tenir a la seva vida. Així ho demostra l’ús de la llengua vulgar per tal de facilitar l’accés als seus escrits de sectors més amplis de la població i els projectes de crear monestirs per tal d’ensenyar llengües que facilitessin aquesta transmissió.